Tigara electronica si alte metode de a renunta la fumat
Tigara electronica sau e-tigara, este una dintre cele mai de succes produse, un dispozitiv anti-fumat revolutionar al secolului 21. Tigara electronica a fost intampinata cu scepticism, critici si chiar teama, nefondata.
Atitudinile acestea sunt de inteles, dat fiind faptul ca produsul este unul nou si promite atat de multe lucruri pozitive. Tigara electronica a fost comparata in nenumarate randuri cu tigara obisnuita din tutun si, toate avantajele apartin tigarii electronice. Insa, una dintre cele mai des intalnite intrebari o reprezinta diferenta dintre tigara electronica si orice alta modalitate de a renunta la fumat.
Este absolut evident faptul ca tigara electronica, spre deosebire de plasturii cu nicotina, inhalatoarele cu nicotina si guma, nu are ca scop principal obligatoriu oprirea dependentei de nicotina. Aici intervine alegerea utilizatorului, acesta poate sa utilizeze tigara electronica pentru a inhala nicotina FARA restul de substante cancerigene si nocive pe care le contine tigara sau poate utiliza tigara electronica fara nicotina si fara restul de substante nocive, pana cand dependenta de tigari dispare. Totodata, un avantaj al acestui dispozitiv este acela ca ajuta utilizatorul sa renunte treptat la viciul de a fuma, astfel incat trecerea la statutul de nefumator sa nu mai fie atat de grea si chinuitoare sau brusca si de scurta durata.
Produsele ce se gasesc in diferitele lanturi farmaceutice au o rata de succes de 8 procente pentru o perioada de 6 luni si o rata de 2 procente raportat la o perioada de 2 ani. Aceste produse farmaceutice sunt promovare de mass-media, grupuri anti-fumat, doctori si profesori precum si organizatii de sanatate, insa, rata de succes a acestor produse precum si randamentul lor este scazut.
Conform unui studiu pilot realizat in anul 2011 de catre Centrul de prevenire si de vindecare a dependentei de tutun, in Italia, s-au furnizat tigari electronice mai multor persoane fumatoare care nu isi doreau sa renunte la tigarile clasice, iar timp de 24 de saptamani acestia au fost rugati sa utilizeze tigarile electronice primite. La sfarsitul acestui studiu, rezultatele arata faptul ca, 32,5$ dintre participantii la studiu au redus foarte mult numarul de tigari obisnuite fumate, iar 22,5% dintre participanti au renuntat definitiv la tigarile traditionale, facand trecerea la tigari electronice.
Acest studiu a avut loc in 2011, rezultatele fiind mult mai bune si mai avantajoase acum, in 2013.
In comparatie cu cele 8 procente, rata de succes a tigarilor electronice de 22,5% din 2011 reprezinta un succes si totodata demonstreaza faptul ca este un dispozitiv eficient si de calitate si ca efectele benefice ale acesteia sunt reale.